In English Svenska
Musik vid Mälaren
Hem   Sitemap   Kontakt  
   
 
 
Biljana Staffansson och Ljiljana Jovanovic
Biljana Staffansson och  Ljiljana Jovanovic är koloratursopraner och också tvillingsystrar (enäggstvillingar), något som är synnerligen sällsynt inom operavärlden. De var musikaliska "underbarn" som upptäcktes i mycket tidig ålder. De sjöng på radio när de bara var fyra år gamla och som nioåringar uppträdde de på TV för första gången med en duett från Trollflöjten av Mozart. Deras första skivinspelning gjordes när de just fyllt 13 år. Tvillingsystrarna studerade tillsammans och gick ut musikakademin i Belgrad med högsta betyg och fortsatte därefter sin specialisering som operasångerskor under två år vid musikkonservatoriet i Florens i Italien. Under åren 2000-2005 bodde de huvudsakligen i Polen och studerade där för den världskände operacoachen professor Jerzy Artysz, själv en sångare av världsklass (baryton).
Biljana Staffansson och Ljlijana Jovanovic har en mycket rik klassisk sångrepertoar (Bellini, Donizetti, Rossini, Mozart, Verdi och många andra, från barock till samtida kompositörer). De sjunger både operaroller, duetter, soloarior och sånger och framträder både med stora symfoniorkestrar, kammarorkestrar och till pianoackompanjemang. Systrarna sjunger på många språk: italienska, engelska, tyska, ryska, franska, portugisiska, spanska, polska och på sitt sydslaviska modersmål serbiska. Deras sång är unik i sin exceptionella tolkning och musikalitet och med ett av musikkritiker prisat enastående övre register i sången som är typiskt för sanna koloratursångerskor - "voci Belliniane".
Tvillingsystrarna har gjort flera skivinspelningar. Deras senaste CD - 12 mazurkor av Chopin, arrangerade för piano och sång av Chopins samtida, den kvinnliga 1800-talskompositören Pauline Viardot, gjordes på skivbolaget DUX och blev en stor artistisk och kommersiell succé som fick entusiastiska recensioner i media. .
Biljana Staffansson bor i Stockholm medan Ljiljana Jovanovic delar sin tid mellan Stockholm och Belgrad. .

 
 
     
   
 
  Biljana Staffansson och Ljiljana Jovanovic
 
   
  © 2014 Musik vid Mälaren
Powered by: web2go