In English Svenska
Musik vid Mälaren
Hem   Sitemap   Kontakt  
   
 
 
Hjärnornas musik
Jan Fagius är uppvuxen med sång i bostaden. Det som kunde ha blivit en solokarriär som tenor blev istället en hängiven körsångare - främst i Uppsala Akademiska Kammarkör - där Jan har varit med i över 30 år.
Sedan början av 70-talet är Jan neorolog vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och hans forskning handlar främst om det sympatiska nervsystemets fysiologi. Denna del av nervsystemet står för funktioner som sköter sig utan vår medvetna medverkan - exempelvis ordnar det så att vi får gåshud då vi blir rädda eller hängivna, det sistnämnda inte sällan vid åhörandet av starkt engagerande musik.
Bakom musiken ligger en neurofysiologi, en funktion i hjärnan som den nyfikna människan vill försöka kasta ljus över och kartlägga. I Jans fall har det resulterat i boken "Hemisfärernas musik - om musikhanteringen i hjärnan" som populärvetenskapligt förmedlar och sammanfogar intressena för nervsystemets funktion och musikens inflytande på det nervsystem, som musiken i sin tur är en produkt av. Shakespeare sade "If music be the food of love, play on".

 
 
     
   
 
 
   
  © 2014 Musik vid Mälaren
Powered by: web2go